Jdi na obsah Jdi na menu
 


Norsko – rady na cestu – kde spát podél Kystriksveien

15. 1. 2014

 

Místa na přespání budu popisovat ve směru severojižním, jak jsme i putovali my. Díky srážkám jsme přespávali převážně v kempech. Pokud není určeno jinak, cena je za dvě osoby na kolech. Vzdálenosti mezi jednotlivými ubytování odpovídají úsekům zde popsaným, tedy 30-45 km.

Všechny chatky, ve kterých jsme spali, jsou vybaveny přímotopy, díky čemuž si může zmoklý cyklista nechat všechno oblečení vysušit. Žádná z chatek neměla povlečení ani prostěradla, k vybavení patřily jen peřiny a je nutné mít buď vlastní povlečení, nebo si ho za poplatek na recepci pronajmout. Spaní ve vlastním spacáku se akceptuje pouze tehdy, pokud spacák a postel odděluje prostěradlo nebo jiná bariréra. Jako obecný nešvar všech chat považuji absenci lampiček, protože byť v době našeho pobytu slunce nezapadalo, měli jsme docela šero díky černým mrakům, a sporé osvětlení neumožňovalo číst si například knížku. V zimě to může být problém ještě větší. Žádná z chatek nemá ručníky, utěrky či mýdlo, občas je tam jar, ale tak ve třetině popisovaných kempů. Obecně o chatkách podél Kystriksveien zde.

Samozřejmě i tady platí právo volného táboření, více zmíněno zde.

 

1.      Bodø

Kemp mám popsán zde. Letos jsme přespali v chatce s kuchyňským koutem, sprchou a WC. Cena činila 600 NOKů, ovšem až po slevě, původní suma byla vyšší a sleva nám byla nabídnuta s ohledem na pozdní příjezd do kempu, kolem 2. hod. ranní. Znovu jsme pak v podobné chatce spali na konci pobytu, opět dám byla nabídnuta sleva, tentokrát za úsměv a věrnost. Kuchyňský kout má běžné nádobí, najdeme zde i lednici.

 

 

005_bodo_camp.jpg

 

2.      Salstraumen

Pluscamp Salstraumen leží na severovýchodní straně mostu klenoucímu se nad saltstraumenskou úžinou. Spaní ve vlastním stanu 150 NOKů, v ceně jsou sprchy a WC. Poměrně malá kuchyňka má sice 8 plotýnek vařičů, ale jen 4 místa na sezení. Protože si do této kuchyňky chodí umývat nádobí turisté z karavanů, docela často tam bývá přeplněno. K dispozici není žádné nádobí. Tato velmi spartánky vybavená místnost bohužel neumožňuje nějaké velké přebývání v ní, v případě pěkného počasí je lepší jíst před stanem a v případě deštivého bohužel bude nutné trávit čas ve stanu. Tento kemp je zařazen do řetězce kempů, které poskytují slevu při spaní v nich, tuším každá pátá noc zdarma. Bohužel nejbližší další kemp tohoto typu leží až v Mosjøenu, což je 300 km odsud a mimo trasu Kystriksveien. Přímo v obci je obchod, konkrétně řetězec Coop.

 

 

008_kemp_saltstraumen.jpg

 

3.      Kjellingstraumen

Asi 2,3 km severozápadně od města Kjøpstad, které leží na Kystriksveien, najdeme na břehu fjordu Bejarfjorden kemp Kjellingstraumen Fjordcamp. Odbočka k němu je hůře značená, musí se zahnout doleva mezi mostem a tunelem. Pokud vjedete do tunelu, je to špatně a musíte se vrátit. Zdejší kemp slouží spíše rybářům, kteří si chatky pronajímají dlouhodobě a bez předchozí rezervace zřejmě nebude možné se v chatce ubytovat. Protože jsme tam dorazili komplet mokří a žádná chatka nebyla volná, dovolil nám správce kempu přespat v kempové kuchyňce na zemi ve vlastním spacáku za stejnou cenu, jako bychom spali ve stanu – 150 NOKů. Ovšem tohle ubytování bylo vpravdě luxusní – velká kuchyňka s přiléhající společenskou místností, kde by lidé přespávající ve stanu mohli bez problémů trávit dešťové chvíle. Součásí vybavení je TV a starý PC s pomalým, ale funkčním internetem. Kuchyňka je plně vybavená nádobím, dále disponuje lednicí, troubou a mikrovlnkou. WC i sprchy najdeme ve vedlejší místnosti. Sprchy se platí zvlášť a stojí 20 NOKů bez časového omezení. Nejbližší obchod leží asi 10 km severně na benzince, otevřené ve všední dny do 16. hod. Tamní obchod patří do řetězce Coop.

 

 

020_kjellingstraumen_iii.jpg

020_kjellingstraumen_iiiii.jpg

 

4.      Sandhornøya

Hustad Camping leží asi 3km severně od přístavu Horsdal na ostrově Sandhornøya. Spali jsme v chatce, takže neposloužím informací ohledně kempové kuchyňky. Za 750 NOKů jsme měli k dispozici obrovskou dvoupatrovou chatku s velkým obývákem, 2 ložnicemi, kuchyňkou a koupelnou. Samozřejmostí je, že v kuchyňce bylo jak nádobí, tak trouba, lednice, kávovar a mikrovlnka. Kemp se nachází na pobřeží a poskytuje dobrou základnu pro rybaření. Pozor, neakceptjjí zde karty, platba musí být provedena v hotovosti. Nejbližší obchod s potravinami je malý krámek hned za mostem, oddělující ostov Sandhornøya od pevniny, cca 24 km od kempu Hustad.

 

5.      Reipå

Spali jsme v malé chatce v Reipå Camping, která byla bez vody v ceně za 500 NOKů. Chatka byla opravdu velmi malá, s patrovými postelemi a krytou verandou, kde jsme skladovali kola. Pro vodu se chodilo s kanystrem do centrální části kempu, kde byly zvenčí sociálních místností zbudovány dřezy s tekoucí vodou. V chatce byl malý kuchyňský kout s nádobím a dřezem, kam odtékala užitková voda. Sprchy v kempu byly zdarma. Protože jsme do kempové kuchyňky nepotřebovali chodit, neznám její vybavenost, zato si ale z paměti vybavuji hřiště s průlezkami pro děti. Nejbližší obchody: směrem severním v osadě Storvika, asi 15 km, směrem jižním Ørnes - osada a přístav zároveň, asi 7 km. Ve Storviku pouze obchod Coop, v Ørnes i levnější retězce typu Rema, Rimi.

 

 

075_susime_i.jpg

 

6.      Furøy

Furøy Camping má strategickou pozici 12 km od ledovce Svartisen a necelý kilák od přístavu Furøy. Díky blízkosti ledovce může sloužit jako skvělá základna pro ty, co se chystají k jeho návštěvě. Spali jsme v chatce střední velikosti za 600 NOKů s vodou, ale bez WC a sprchy. Díky kuchyňskému koutu se zdrojem vody odpadla povinná donáška vody. Samozřejmě kemp disponuje i těmito malými chatkami bez vody, cena byla stejná jako v předchozím kempu – 500 NOKů. Sprchy stály 10 NOKů za 6 minut, kemp měl i pračky, kde se dalo vyprat špinavé prádlo, cena činila 20 NOKů za 1 hodinu. V kempu bylo nepříjemné to, že podloží bylo tvořeno neupraveným povrchem s trávou, takže ve vytrvalých deštích, jaké jsme zažívali, každá pochůzka na WC znamenala propadání se do kempového bláta až po kotníky. Kemp leží na nádherném místě u fjordu Holandsfjorden. Nějaký obchod blíže než den jízdy na kole si nevybavuji.

 

7.      Polar Camp

Subjektivně nejlepší kemp na trase Kystriksveien. Dvojici majitelů tvoří matka se synem a čiší z nich, že hosté a jejich spokojenost jsou na prvním místě a výdělek až na posledním. Kemp má velmi útulnou kuchyňku, která slouží i jako společenská místnost s televizí. U recepce je možné koupit základní potraviny a v nabídce je celodenně termoska s teplými nápoji /čaj, káva/. Nám byly zdarma poskytnuty vafle a čaj poté, co jsme dorazili po nucené noční jízdě, další rundu jsme si ale řádně zaplatili i přesto, že nám to oba správcové nabízeli nadále zdarma. Spali jsme v plně vybavené chatce s pěkným kuchyňským koutem, ale bez WC a sprchy, jejíž cenu jsem si do deníku prostě nezapsala, ale vím, že byla relativně nízká v porovnání s komfortem, který jsme zažívali. Sprchy byly zdarma. Kemp leží asi 3 km od přístavu Kilboghamn. Nejbližší obchod najdeme asi 14 km zcela mimo trasu, jednalo by se o nucenou zajížďku kamsi do hor.

 

 

102_prsi.jpg

108_chatka.jpg

 

8.      Lovund

Na ostrově Lovund se dá přespat volně asi kilák za osadou u útesů, což jsme v době naší návštěvy nevěděli a domnívali jsme se, že na ostrově je volné táboření zakázáno z důvodu ochrany papuchalků. Není to pravda, pěkné místo pro mnoho stanů je kousek od stezky, která vede kolem hřbitova a šplhá na útesy s papuchalky. Jen je nutné mít nabranou vodu, nikde v okolí tábořiště není zdroj. Problém může být, pokud déle prší, protože podloží pak může být podmáčené.

My jsme spali v Lovund RorbuHotellu, kde Luboš telefonicky vyjednal ubytování za 950 NOKů, přičemž řádná cena byla asi dvojnásobná. Hotel zcela logicky nemá kuchyňku, ale dá se vařit na pokoji na vlastním vařiči. My jsme si dokonce zadním vchodem do našeho dvojlůžkového pokoje dovlekli i kola. Nejsou zde přímotopy, tak jako v chatkách, zato je zde radiátor, který i v době vrcholného léta poskytuje tolik potřebené teplo na vysušení věcí. Hned u přístavu, tedy i kousek od hotelu, jsou obchody řetězců Coop a Interspar.

 

 

lovund_losos.jpg

 

9.      Sandnessjøen

Kempem Sandnessjøen Overnatting jsme jen projeli ve snaze najít útočiště na dva dny deště, a jelikož nám nevyhovoval, posunuli jsme se do dalšího kempu, který je popsán v následujícím bodě. Kemp v době naší návštěvy byl bohužel dost zablácený a pokálený od psů, dále chatka, která byla k dispozici, smrděla dost zatuchlinou a zakouřením. Tato nabízená chatka byla malá, bez vody, s cenou 500 NOKů. Kemp sice měl pěknou polohu u moře s výhledem na horský masiv Sedm sester /De syv søstre/, to bylo ale jeho jediné pozitivum. Za pěkného počasí by se ovšem odtud daly podnikat výlety do hor. Kemp leží asi 10 km jižně od Sandnessjøenu a pokud to počasí dovolí, jsou při cestě nádherné scenérie s pohledem na vrcholky hor. Nejbližší obchod přímo v Sandnessjøenu /Coop, Rema, Rimi/, tedy asi 10 km od kempu.

 

10.  Offersøy

Dle našeho názoru třetí nejlepší kemp podél Kystriksveien. Spali jsme v chatce za 750 NOKů s kuchyňským koutem a vlastním sociálním zařízením, proto jsme do kempové kuchyňky nezacházeli a nemůžu tedy posloužit informacemi. V naší chatce kromě základního kuchyňského vybavení byla i trouba. Chatka samotná byla opravdu luxusní, s malou ložnicí, WC, sprchovým koutem a byla pěkně zařízená. Jediná nevýhoda byl nepříliš výkonný přímotop, kterému trvalo poměrně dlouho, než se mu povedlo vysušit naše komplet promáčené svršky. Kemp leží u břehu moře, asi 20 km jižně od předchozího kempu a asi 9-10 km severně od přístavu Tjøtta. Zároveň je nejjjižnějším místem, odkud je ještě možné spatřit masiv Sedm sester. Nejbližší obchod je u přístavu Tjøtta, jedná se malý krámek řetězce Joker, umístěný na benzince.

 

11.  Vega

Kemp na ostrově Vega bych zařadila na druhé místo našeho osobního žebříčku. V době našeho příjezdu byly chatky beznadějně obsazené, takže jsme spali ve stanu za 75 NOKů. Sprchy se platí zvlášť, 10 NOKů na 5 minut. Pozor, automat v místnosti akceptuje pouze mince o nominální hodnotě 10 NOKů, je tedy potřeba si dopředu, ideálně na pevnině, peníze rozměnit. Kemp leží hned u přístaviště trajektů Igerøya na ostrově Vega, člověk tak může ze stanu koukat rovnou do kokpitu. Kemp má velkou, útulnou kuchyňku, kde se v dešti dá trávit volný čas. V kuchyňce si lze zatopit a zahřát se. Ve výbavě je běžné nádobí, vařič, kávovar a něco mezi troubou a grilem. Další možnost, kde se vysušit a prohřát, je „barbecue“ srub, prostě něco jako týpí s ohništěm. Dříví se dá nasbírat na břehu, vyplavené mořem, případně koupit u správce. U majitelky kempu se dá za 500 NOKů půjčit na celý den člun a vyrazit buď na prohlídku okolních ostrovů, nebo za chytáním ryb. Prut, povolení a jiná výbava jsou v ceně. Nejbližší obchod je v osadě Gladstad přímo uprostřed ostrova Vega, asi 11 km od kempu /Coop, Interspar/.

 

 

150_vega_kemp_ii.jpg

vevelstad-20130720-00225.jpg

 

12.  Torghatten

Dle našeho mínění nejhorší kemp na trase Kystriksveien. Jeho jedinou předností je nádherná poloha přímo na břehu fjordu, kousek od výstupové trasy na mýtickou horu Torghatten, odkud vede z kempu značená stezka až na vrchol a měla by trvat 20 minut. Jedna stanonoc přišla na 180 Noků, sprchy jsou v ceně, ale budova s nimi, WC a kuchyňkou je přístupná pouze na PIN, přidělený u recepce. Tedy když jde člověk v noci čurat, musí na dveřích kód správně naťukat, jinak se nedostane dovnitř. Kuchyňka byla nejhůř vybavena ze všech kempů, dva vařiče, žádné nádobí, ale ani žádný stůl či židle. Místnost byla velmi malá, více než dva lidé najednou se tam nevešli. Připravit si jakýkoliv složitější pokrm než vařený čaj nepřicházelo v úvahu, kuchtili jsme si raději na vlastním plynu před stanem. Nechci ani pomyslet, že bychom v tomto kempu museli nuceně zůstat den či dva díky počasí, tak jako v jiných kempech. Nejbližší obchod je asi 15 km na sever v osadě Brønnøysund.

 172_kemp_torhaten_i.jpg

180_stan.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky 2013 Kystriksveien Norsko

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář