Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tilak Mitre Lady

29. 5. 2011


Bundu jsem vyhrála v létě 2009 v cestopisné soutěži. Od té doby ji užívám skoro pořád, a to jak v zimě na sněžnicích, tak od podzimu do jara na kolo. V létě 2010 se mnou bunda absolvovala trekování po Norsku /náhorní plošina Finnmarksvidda a Nordkapp/.


 

10_ukazatel.jpg

 

13_oraznova_cepicka.jpg

 

 

 

Bundu vyrábí Tilak a je ušita z materiálu Windstopper Soft Shell s parametry Ret < 6,00 m2.Pa.W-1 a nabízí se ve velikostech XS, S, M, L a XL a barevných variantách vínová, šedá, černá a hnědošedá – poslední 3 jmenované mají červené zipy. Váha je udávána 590 g u velikosti L.


Já jsem si zvolila slušivou vínovou verzi, ve které vypadám děsně chutně a horalsky, což ještě umocňuje sekyrka, kterou nosívám na batohu. Kdybych si vybírala dnes, sáhla bych spíše po černé bundě z praktických důvodů – na takové barvě není tak vidět špína. Na té mé se nacházejí zřetelné černé fleky velikosti dlaně na ramenou, zřejmě od popruhů batohu – v mém případě cyklistického.

 

 

20_odpocinek.jpg

 

24_detail.jpg

 

 


Bundu nosím velmi často – dalo by se prakticky říct, že kromě horkého letního období ji užívám denně po práci na vyjížďky na kole a o víkendech na výlety, a to nejenom do hor. Právě kvůli posledně jmenovanému bych uvítala o něco civilnější /čti: čistější/ vzhled. Za dobu, co ji vlastním, jsem ji ještě neprala a ani se k tomu zatím nechystám.


 

45_ja_kola.jpg

 

046_ja_ukazatel.jpg

 

 

 

Dámská varianta kopíruje anatomicky ženskou postavu, přesto bych příště brala raději pánskou – jednak mám na ženskou relativně delší ruce a víc by mi tedy pasovaly o něco delší rukávy pánské bundy stejné velikosti, jednak chlapská verze má dle mého názoru lepší ukončení rukávů – disponuje totiž smyčkami na palec, kdežto babská verze je zakončena stahováním na suchý zip, který má tendenci se neustále někde zachytávat a navíc díky kratším rukávům nekryje dlaně a zápěstí tak pěkně jako ta pánská.

U bundy mi osobně vadí krátký zadní díl /alespoň z mého pohledu/ - líbila by se mi bunda sahající do poloviny stehen. No dobře, tak alespoň pod zadek. Na ježdění na kole za deště obzvlášť, jelikož cyklista zaujímající hluboký předklon nad řídítkami je i za drobného mrholení, které jinak Mitra bez problémů zvládne, smáčen vodou zejména v oblasti zadnice. Totéž se děje i při turistice bez kola, jen ne tak výrazně.


 

111_na_kresle.jpg

 

115_ja.jpg

 

 

 

Několikrát jsem si měřila dobu, po kterou bunda vydrží déšť či přeháňky, a dostala jsem se na hodnotu 30 minut trvajících nepřetržitých srážek. Samozřejmě slabší jemné mrholení, třebas trvající celý den, je v pohodě i přes to, že trvá déle. Naprosto bez problémů je déšť za předpokladu, že se střídá s úseky, kdy neprší. Promoknutí při prudkých přívalových deštích zase zkracuje dobu, po kterou bude uživatel vevnitř suchý.

Za skoro 2 roky, co bundu nosím, se mi stalo jen jednou, že mi totálně promokla. Konkrétně se to přihodilo v Norsku a byla to moje chyba, jelikož jsem špatně vyhodnotila okolní prostředí stran deště a svůj omyl jsem si uvědomila až v okamžiku, kdy mi vlhkost z venku začala prosakovat nejprve pod ramenními popruhy těžkého batohu a posléze přes nepodlepené švy, jenže to už bylo pozdě na převlékání se do suchého a HS bundy, tak jsem tak mokrá musela šlapat dalších několik hodin. Ale tohle byla opravdu moje chyba, jelikož každý den předtím nám pršelo a vše bylo OK. Jenže ty předchozí deštíky ještě byly v silách bundy to zvládnout.


 

208_ja_socha.jpg

 

273_ja_troll.jpg

 

 

 

Někde jsem četla, že SS má obecně špatnou tendenci ke schnutí. S tím tak docela nesouhlasím, jen co v Norsku po totálním promočení vysvitlo sluníčko, stačilo pár minut a Mitre krásně vyschla. Zůstala jen drobně zvlhlá v některých partiích, což se změnilo po pověšení na improvozovanou šňůru v tajze mezi stromy. Sakumprásk suchá byla rychleji, než věci z PWS nebo Merina.


 

282_trolici.jpg

 

315_ja_spolek.jpg

 

 

 

Bunda má nastavitelnou kapuci v jednom směru, ukončenou štítkem. Na rozdíl od HS bund je ale kapuce výrazně menší, chybí 3D regulace a nevejde se pod ni helma. Nenasazená kapuce trochu překáží při chůzi s batohem, je ale otázka cviku při každém shození/nahození batohu si kapuci vzadu za krkem trochu narovnat, ovšem ne vždy to pomůže a i přes usilovné snažení stále dochází k interferenci kapuce versus batoh. Ovšem jako velkou nevýhodu vnímám to, že se kapuce se nedá nasadit jinak, než že se rozepne hlavní zip minimálně o 15cm, kapuce se narve na hlavu a zip se posléze znovu zapne až ke krku. Nemám nijak tlustý krk, ba dalo by se říci, že ho mám spíše hubený, proto mi tento deail vadí.

Mitre disponuje třemi kapsami, dvě jsou klasicky v oblasti boků a poslední je na levém rukávu, zřejmě počítaná jako úložiště na skipas. Zipy nejsou nepromokavé, což vadí jen u toho skipasového, protože touto cestou se voda dostane dovnitř mnohem dříve, než by ji propustily nepodlepené švy nebo ramena stlačená popruhy batohu, navíc při použití trekových holí svírá ruka takový úhel, že tahle kapsa je i s celým zipem nastavená proti kapkách celou svou plochou.

Hlavní zip na bundě má légu zevnitř, což může být /jako že bude/ problém ve velkých mrazech. Bunda s krycí légou /légami/ zvenku má zip chráněn před účinkem nízkých teplot mnohem lépe než ta s vnitřní légou. U deště to nevadí, tam člověk rozdíl nezaznamená, ale při -42°C mi v podobné SS jako je Mitre /konkrétně se jednalo o Latok Hybrid/ zamrznul právě hlavní zip tak, že několik hodin jsem si nemohla bundu sundat. V našich zimních podmínkách jsem ale problém nezaznamenala.


 

353.jpg

 

tilak_pozor_sob.jpg

 

 

 

Odvětrání je je zařízeno přes ventilační systém v podpaží, kde se nachází oboustranný zip, velmi snadno ovladatelný jednou rukou a dostatečně dlouhý na to, aby teplo a vlhkost účinně odcházela a zároveň aby dovnitř nepršelo. Jezdec a potažmo zapínání je opravdu jednoduše zvládnutelné, na rozdíl od HS bundy, kde mi vždy musí někdo pomáhat.

Střih bundy je povedený, ani při vzpažení se nikde nic nevyhrnuje. Materiál je příjemný, v teplejších podmínkách se dá nosit přímo na triko s krátkým rukávem, v chladnějších na rolák či mikinu. Rozmezí teplot, ve kterých bundu nosím, se pohybují od cca +10°C do cca -10°C, z 80% se jedná o aktivity na kole. Myslím, že vhodným přidáním dalších vrstev se dá dolní komfortní teplota posunout ještě níže, zvlášť když se vezme v úvahu, že s podobnou SS /Latok Hybrid/ jsem absolvovala celodenní pochod v tundře ve Finsku při -42°C. Horní teplota příliš změnit nepůjde, aniž by se člověk nezačal více potit.


Až na pár detailů si bundu nemohu vynachválit a pokud bych se měla znova rozhodovat, zase bych do ní šla. V mém celkovém hodnocení jí přiděluji 4,5 bodu z 5.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář