Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tupy /sruby/ v národním parku Pallas - severní Finsko

11. 4. 2011

 Seznam tup v NP Pallas-Yllas Tunturi. Sruby mají  volně přístupnou část autiotupa  (zdarma, nutný vlastní spacák) a oddělenou, uzamykací část varaustupa, která vyžaduje předchozí rezervaci za poplatek. Pozor, podle finského „pravidla divočiny“ se nejlepší místo na spaní dává tomu, kdo dorazí poslední. V chatě je ohniště, kde se dá vařit. Stranou od srubů je dřevník /vzdálen cca 100 metrů/, který slouží jako rezervoár polen, do srubu je nutné nanosit dříví a při odchodu nechat vevnitř zásobu. Některá polena je nutno štípat, jenže bohužel v roce 2009 někdo "očóroval" sekyru téměř z každého dřevníku.

 

 

033_drivi_na_ohen.jpg

 

134_suseni_nad_ohynkem.jpg

 

 

 

Ceny varaustup v roce 2009 činily 9€ za člověkonoc a objednávalo se buď v turistickém centru, nebo na správě Finských lesů Metsähallitus. 

 

Seřazeno od severu k jihu:

 

Pyhakero

Tato chata je 7km od jezera Ounasjarvi. Je zde místo pro šest osob, plynový sporák a toaleta. V březnu a dubnu je zde i kavárna.

 

 

032_pyhakero.jpg

 

 

Sioskuru

Sioskuru je 8km od chaty Pyhakero a ubytuje až 16 osob. Jsou zde matrace, plynový sporák, telefon a suché palivové dříví. Je možné si pronajmout srub, který je až pro 8 osob.

 

Tappuri

Tato pěkná chata je 1km mimo hlavní stezku. Ubytuje až 8 osob a má plynový sporák a dobrou pitnou vodu z nedalekého potoka.

 

Pahakuru

Tato chata je 11km od Sioskuru. Může zde spát až 6 osob, má plynový sporák a toaletu. Pro vodu se musí sejít pár stovek metrů.

 

Hannukuru

Jenom 2km od Pahakuru, v polovině trasy. Má místo pro 16 osob, ale je často plno. Jsou zde matrace, plynový sporák, telefon, palivové dříví a sauna na břehu jezera. K pronajmutí je také srub, který pojde až 8 osob.

 

 

095_sauna.jpg

 

097_teepee.jpg

 

 

 

Montellinmaja

Tato malá chata na kopci má ohniště a místo pro 4 osoby. Nachází se 12km od Hannukuru. Upozornění pro zimní turistiku: v zimě se srub nedá vytopit.

 

Nammalakuru

Jenom 2km za chatou Montellinmaja stojí tato velká chata, která má místo pro 16 osob. Je zde plynový sporák, telefon a krásná kopcovitá krajina. K pronajmutí je také srub, který je až pro 8 osob.

 

 176_chata.jpg

 

Komentáře

Přehled komentářů

Montellinmaja

Jana,25. 11. 2011 12:48

srub se dá vytopit, spali jsme tam, bylo - 30 stupňů, fučák, romantika, úplněk

Re: Montellinmaja

sileni-sobi,25. 11. 2011 13:00

To zní dobře.
Najdu někde nějaký report či fotky o Vaší výpravě?