Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kungsleden - severní Švédsko

11. 4. 2011

 

Informace

Kugsleden (v doslovném překladu "Královská cesta") je nejznámější a nejoblíbenější turistická cesta v celém Švédsku. Téměř celá probíhá Laponskem, dvě třetiny se nacházejí severně od polárního kruhu. Je velmi dobře značená, pět set kilometrů dlouhá a vede z Abisko na severu do Hemavan. Prochází kolem nejvyšší švédské hory Kebnekaise (2 114 m). Celkově je nejvytíženější turistickou cestou v zemi, velký počet turistů lze potkat v letních měsících zejména v úseku z Abisko do Kebnekaise. Celá Kungsleden se dá urazit za asi 21 dnů, my se vydali na 106 km dlouhou severní část, která dle průvodce trvá 5 - 7 dnů, my ji ušli za 6 dnů.

Podél celé trasy Kungsleden jsou rozmístěny turistické chaty a mezi Abisko a Saltoluokta, severně od polárního kruhu, a také na jihu mezi Ammarnas a Hemavan, jsou k dispozici horské chaty STF. Terén není příliš náročný, v místech, kde je nutné překonat vodní tok, jsou lávky a můstky, občas ale brody. Přes bahnité úseky a především močály se snadno přejde po dřevěných chodnících a na druhou stranu několika velkých jezer turisty dopraví motorová loď s obsluhou nebo je nutné jezero překonat svými vlastními silami loďkou, která je na příslušném místě zdarma k dispozici.

Táboření u chat je zdarma, pokud turista užívá pouze kadibudky. V případě, že by užíval kuchyň a sušárnu, platí se 60 SEK/osobu. Nikde není elektrická síť, chaty jsou vedeny správcem, na některých je možnost doplnit si základní potraviny. Úklid si provádí každý po sobě. V kuchyňce je pouze plyn, voda se dovnitř nosí většinou z jezer, na speciální místo se vylévá odpad. Celá trasa je bez signálu mobilního telefonu, v chatách je satelitní telefon pro přivolání pomoci - je zajišťována vrtulníkem.

Mapy

Mapy se dají koupit na místě nebo v prodejně www.kiwick.cz. My jsme si předem objednali mapu SWE BD6 Abisko - Kebnekaise - Narvik 1:100 000, není ale nutné. Jednak Kungsleden je poměrně dobře značená, jednak nekoresponduje skutečnost s mapou - neodpovídá kilometráž, umístění chat, křížení stezky s vodním tokem atd.

Doprava

Letecky do Stockholmu a dále do Kiruny, odkud navazuje autobus do centra Kiruny a pokračuje do Abiska (začátek Kungsleden), nebo do Nikkaluokty (konec severní části).

Informace na netu v angličtině

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Článek

Natálie,11. 1. 2016 12:12

Dobrý den,

sháním autora, který by o cestě po Královské cestě napsal článek. Kontaktovat mě můžete na mailu natalie@pohora.cz

Děkuji!

datum cesty

Jan Pyrih,22. 1. 2014 11:40

Dobry den, Kdy jste danou cestu podnikli? Planujeme tam jit na zacatku cervna a doufame ze tam nebude prset, totiz. S pozdravem, Honza

Re: datum cesty

sileni-sobi,22. 1. 2014 12:58

Zdravím, byli jsme tam v druhé půlce července, cestopis je přímo na stránkách.
Začátek června se mi zdá hodně brzo na trekování v Laponsku, terén bude hůře schůdný a pokrytý neprostupnými bažinami tak do poloviny června. Záleží samozřejmě, jak bude vypadat letošní zima, výše napsané doporučení je obecné. Byli jsme za polárním kruhem několikrát.