Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finské Laponsko - Kde spát aneb the best of camping

15. 12. 2014

 

Jsou lidé, kteří celé své cykloputování stráví pod stanem, zrovna tak existují lidé, přespávající v chatkách či hotelech. My jsme takový střední průměr, když to lze, preferujeme spaní ve stanu někde v divočině, ovšem nezříkáme se spaní v kempu v chatce, zejména za situace, kdy potřebujeme proschnout, zahřát se, vysušit si věci, dobít mobil či jiné přístroje... No a když už cíleně jdeme do kempu, tak je pro nás přijatelnější chatka, než stan. Ten si raději vyhradíme na táboření na divoko.

Letos nám to vycházelo na kemp tak po každých asi 200 km s tím, že ke konci pobytu jsme zůstali 4 dny v kempu v Inari z důvodu delšího plánovaného pobytu.

Popíšu zde námi navštívené kempy v pořadí, v jakém jsme v nich spali. Cena je uvedena za 2 lidi na noc v chatce. Kvůli přehlednosti uvádím i kempy, či jiné ubytovací zařízení, kolem kterých jsme projížděli. Jejich pořadí je popsáno ve směru, kterým jsme kolem nich projížděli. Čísla v závorkách odpovídají poloze kempů na mapě.

 

mapa_projeta.jpg

 

Ukonjärven Lomakylä /1/

http://www.ukolo.fi/englanti/frames.htm

Asi 22 km severně od letiště Ivalo, chatka za 30€, nevybavená. Kemp má příjemnou polohu u jižního konce jezera Inari. Plocha je pěkná, se spoustou stromů, chatky leží poměrně daleko od sebe a poskytují soukromí. Kuchyňka je pěkná, vybavená s dosahem wifi signálu, ten až k chatkám nesahá.

 

kemp_01.jpg

kemp_01_i.jpg

 

Uruniemi Camping /2/

http://www.uruniemi.fi/English

Kemp provozuje dvojice postarších manželů, kteří ne vždy stíhají starat se o kemp, ovšem zejména chlapík se snaží, seč mu síly stačí. Kemp leží asi 2 km jižně od vesnice Inari a asi 40 km severně od Ivala. Má velmi příjemnou polohu přímo u jezera Inari. Je možné si zde půjčit motorový člun na celodenní projížďku po hladině, není třeba žádného povolení. Cena se odvíjí od síly motoru, 4 kW za 30€, 5 kW za 40€. Pokud se to někomu zdá moc, tak je potřeba si uvědomit, že dvouhodinová organizovaná výprava na jezero od informační kanceláře vyjde na 18€ na osobu s tím, že v lodi se s ním mačká minimálně dvacet dalších turistů.

Chatka vyjde na 40€ a to jak bez vody, tak se studenou vodou. Oba typy chatek mají nádobí a malý plotýnkový vařič, kempová kuchyňka nádobí postrádá. My až ke konci pobytu zjistili, že na kraji kempu je ještě jedna, větší kuchyňka, která má kromě plotýnkového vařiče i sporák.

Sprchy jsou na automat, který byl v době naší návštěvy nezapojen. WC je jediné, občas se na něj stávaly fronty. V případě nouze se dá ještě skočit do recepce, která ale zavírá v 23. hodin. Ve stejnou dobu správcové uzamknou i sprchy, WC naštěstí nechávají otevřené.

Wifi signál dosáhne do kuchyňky, ale nejsilnější je na recepci, kde je velká společenská místnost s možností sledování TV a dají se tam koupit i teplé nápoje jako čaj a káva. Je ale možné si tam posedět bez nutnosti si něco objedávat.

V areálu je k pronajmutí i pračka, cena 4€, na recepci se fasují žetony v této nominální hodnotě.

 

kemp_02.jpg

kemp_02_iii.jpg

 

Holiday Village Inari /Lomakylä Inari/ /3/

http://www.saariselka.fi/lomakylainari/en/

V tomto kempu jsme nespali, jen jsme kolem něj projížděli. Leží asi 500 metrů jižně od Inari, tedy je výhodnější pro pěší či nemotorizované turisty. Nám se nelíbil, chatky příliš nahňahňaté na sebe.

 

Jokitörmä /4/

http://www.jokitorma.net/en/

Tento kemp leží asi 24 km severně od Inari. Nespali jsme v něm, ani se nestavovali, ale podle Lonely Planet se jedná o skvělé tábořiště a hostel, chatky jsou malé a útulné s výhledem na řeku. Sousední tábořiště je podle popisu travnaté, v hlavní budově jsou pěkné dvoulůžkové a čtyřlůžkové pokoje. Údajně se jedná o komplex s lepším ubytováním, než o 1 km severněji položený Kaamanen /viz dále/.

 

Kaamasen Kievari /5/

http://www.kaamasenkievari.fi/en/

Údajně legendární zájezdní hostinec, ležící asi 25 km severně od Inari. Pro nás byl zklamáním kvůli velkému výskytu místních opilců. Zdejší bar má totiž licenci k servírování alkoholu. Nespali jsme zde, jen jsme jeli okolo, ale stavili jsme se zde na vyhlášené jídlo – poronkäristys, které bylo ale výtěčně připravené. Jeho cena činila 18€, velká porce lososové polévky 12€.

 

Neljan Tuulen Tupa /6/

http://www.neljantuulentupa.com/en/

Nespali jsme zde, ale stavovali jsme se zde na kafe a čaj. Je to poslední možnost spaní pod střechou, pak následuje asi 90 km do nejbližší osady Utsjoki, kde je další kemp.

V restauraci velmi příjemná obsluha, která má pozitivní vztah k ČR – již 9 let se zda pravidelně stavuje extrémní biker Jan Kopka s partou při svých zimních cykloputováních.

K restauraci přiléhá i malá ptačí rezervace, takže je možné přímo z oken sledovat zajímavé exempláře.

 

Kenestupa /7/

http://www.lapiosalmi.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=99&Itemid=99

Tento komplex byl v době naší návštěvy /červen 2014/ zavřený. Zde začíná /či končí, dle směru postupu/ trek v přísné přírodní rezervaci – kaňonu Kevo, který je nepřístupný od dubna do poloviny června, což může být i důvod, proč 19.6.14 tam bylo všechno zavřeno. Komplex leží na silnici, kde občas projede bus na trase Inari-Utsjoki/Nuorgam.

 

Camping Lapinkylä /8/

http://www.arctictravel.fi/english_PHP/lapinkyla_index_en.php

Z našeho subjektivního pohledu patrně nejhorší kemp, ve kterém jsme ve Finsku ten rok spali. Leží v osadě Utsjoki, na finsko-norských hranicích, na jižním břehu řeky Tenojoki.

Cena 58€ za nezařízenou chatku nás zaskočila, ale neměli jsme příliš možností na výběr. Potřebovali jsme pračku na vyprání věcí, ovšem kemp tento výdobytek nevlastnil. Nedisponoval ani wifi, což nás mrzelo, nebyla tudíž možnost komunikace s domovem. Chlapík v recepci nám ani nechtěl sdělit, kde v osadě najdeme obchod. Díky jeho neochotě jsme si vytvořili negativní názor na celé Utjsoki, což nás posléze mrzelo, ale prostě se tak stalo. Radost nám nepřidala ani kuchyňka, sice vybavená základním nádobím, zato nevytopená, studená, nevlídná. K sezení zde byly 2 dřevěné lavice, radiátor byl nefukční. Sprchy sice oficiálně za 0,2 €, v reálu ale zdarma.

Nejbližší wifi signál byl v útulné kavárně Kylätalo Giisá /kafe za 1,5€/, asi půl kiláku od kempu.

 

kemp_08.jpg

 

Nuorgamin Lomakeskus /9/

http://www.nuorgaminlomakeskus.fi/index.php/en/accommodation/camping-facilities

Z našeho subjektivního pohledu druhý nejlepší kemp, ve kterém jsme ve Finsku ten rok spali. Leží ve vesnici Nuorgam, nejvýchodnější osadě Finska a celé EU. Jediná nevýhoda tohoto ubytování je, že recepce je otevřena denně kromě Vánoc a Johannusu /blíže zde/, a my tam dorazili přesně na Johannus... Naštěstí jsme měli telefonicky chatku rezervovanou, jinak by ubytování neklaplo. Sympatický a příjemný recepční, v areálu si lze pronajmout pračku. Cenu bohužel neznám, byli jsme tam právě v době Johannusu, kdy je recepce zavřená.

Chatka stála 75€, ale za tuto cenu poskytovala neporovnatelně vyšší komfort, než chatka v předešlém kempu. Zde jsme měli k dispozici obrovskou chatku se 4 palandami, plně vybavený kuchyňský kout /bez vody/. Wifi zdarma přímo v chatce. Kemp disponoval pěknou, plně vybavenou kuchyňkou, kam jsme ale moc nechodili, když jsme měli kuchyňku přímo v chatce. Sprchy byly tuším zdarma, jelikož jsem si tento údaj do deníku nezapsala, tak jen lovím ze vzpomínek.

 

Lomakylä Valle /10/

http://www.poronpurijat.fi/en/activity-services.php?lang=FI

Tento rybářský komplex leží asi 3 km západním směrem od Utsjoki. Naše nejdražší ubytování /110€/, zato nejluxusnější. Dostali jsme k užívání chatku s dvěma ložnicemi, velkým obývákem, kuchyní, koupelnou, šatnou a hlavně saunou! Navíc chatka měla příjemnou polohu rovnou u řeky Tenojoki. Prostě ráj. Plně vybavená kuchyňka měla kávovar, troubu, mikrovlnku a vrcholem blaha byla sauna, patřící k chatce. Tu si člověk mohl dopřát, jak dlouho a jak často chtěl, samozřejmě jen po dobu ubytování. Erární ručníky byly samozřejmostí.

 

kemp_10.jpg

 

Camping Tenorinne /11/

http://kompassi.com/~tarbohh/tenorinne/emain.php

Velmi příjemný kemp, z našeho pohledu asi nejlepší, ve kterém jsme ve Finsku ten rok spali. Leží ve vesnici Karigasniemi, osadě na finsko-norských hranicích. Osada je důležitým spojovacím uzlem, vedoucím k Nordkappu.

Chatka za 40€, jejíž jedinou nevýhodou byla absence dobrého světla, takže jsme si nemohli dlouho číst knihy. V chatce byl malý vařič a lednice, sprchy v kempu byly zdarma. Za 7€ se dala pronajmout pračka, která byla v zamykatelné místnosti pod kempovou kuchyňkou, klíč se půjčoval v recepci. K dispozici byl erární prací prášek. Sprchy v kempu byly zdarma. Velkou výhodou byla ohromná kuchyňka s několika spojenými místnostmi a spoustou vařičů, takže zde mohlo pobývat více lidí, aniž by se rušili. Nacházel se zde i krb, ale nezkoušeli jsme jej. Mimo jiné zde byla i trouba se sporákem.

 

kemp_11.jpg

kemp_11_ii.jpg

 

Ivalojoki river camping /12/

http://www.ivalorivercamping.com/index_english.html

Tento kemp jsme využívali jako základnu pro naše balení kol před cestou letadlem do ČR. Jeho poloha je 7 km východně od letiště Ivalo. Taxík na letiště se domlouvá na recepci a stál tuším 10€ za 2 osoby, 2 kola a hromadu našich zavazadel /nákladní taxi/. Měli jsme menší chatku za 45€, vhodnou jen na přespání. V kempu byla nejmenší kuchyňka, kterou jsme kdy v kempu zažili, dva jsme měli problémy se do ní vejít. Paradoxem bylo, že kuchyňka byla plně vybavená, co se nádobí a spotřebičů týká, jen prostě nebylo kde sedět a sníst připravený pokrm. Praška a sprchy byly zcela zdarma, wifi signál byl jen v baru u recepce, kde se kouřilo a dost destrukčně chlastalo. Ovšem kemp naše očekávání splnil – potřebovali jsme se někde sbalit a nachystat na návrat domů, nic jiného jsme od něj nečekali.  

 

kemp_12_ii.jpg

kemp_12_iii.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář